«За заяву Зеленського соромно». Експерти коментують реакцію України на події в Білорусі і майбутнє відносин двох країн

Білоруси вийшли на акції протесту, не погодившись з результатами виборів, опублікованими ЦВК (Фото: REUTERS / Vasily Fedosenko)

Об этом сообщает Компромат

Вибори у Білорусі завершено, втім у незалежних спостерігачів багато питань до їхньої прозорості. Кількість зафіксованих порушень суттєва, а офіційні результати вивели білорусів на масові протести.

Кореспондент Радіо НВ Богдан Амосов розпитав трьох українських експертів про те, як Київ реагує на протести у Мінську та чого чекати українцям після виборів у Білорусі.

Радіо НВ · Що відбувається: Як вибори в Білорусі впливають на Україну?

Євген Магда, директор українського Інституту світової політики: — Я думаю, що Лукашенко залишиться при своїй посаді з однієї простої причини: протести на сьогоднішній момент відбуваються без лідера, і очолити їх навряд чи хтось зможе. Відповідно, проти них у Лукашенка є достатній арсенал впливу, і він, я думаю, свою посаду збереже.

Що стосується того, якими будуть відносини з Україною: Лукашенко, як на мене, достатньо вправно використав спочатку Володимира Зеленського у власних інтересах, означивши тему ПВК Вагнера; потім використав Дмитра Гордона, донісши у своїх повідомленнях те, що він хотів донести. Зараз він, гадаю, навряд чи буде суттєво змінювати відносини з Україною, оскільки йому все ж таки потрібен якийсь маневр.

Я вважаю, що Лукашенку доведеться більш енергійно маневрувати. Попри все, Росія теж буде подразником і фактором впливу, і він буде змушений також враховувати, що таких задушевних відносин, які він намагався будувати з Кремлем у попередні роки, у нього найближчим часом вже не буде.

Читайте також:
Барикади, феєрверки у відповідь силовикам і перша підтверджена смерть. Фото та відео нічних протестів у Білорусі напередодні страйку

— Білоруські активісти знову вийшли на акції протесту. Чого очікувати Україні, якщо опозиція не відступатиме?

Євген Магда: — Я би не сказав, що затяжний сценарій [протестів] для України набагато кращий [за інші]. Я далеко не впевнений, що будь-який наступний президент Білорусі буде для України кращим за Лукашенка. Я в цьому сенсі оцінюю те, як у нас 2014 року, в найважчі часи, були моменти непублічної військово-технічної співпраці, постачання паливно-мастильних матеріалів, згадую про справу Павла Гриба і про те, що все-таки спільний інтерес України та Білорусі на сьогодні існує.

На сьогоднішній момент я не бачу підстав для «перемоги площі» — по-перше, не видно площі як такої. Ми бачимо достатньо масові протести, до того ж з широкою географією, але я не вважаю, що це «Майдан». У цього протесту немає чіткого лідера чи групи лідерів, тобто це протест громадян, які не задоволені результатами голосування.

Юрій Бутусов, головний редактор Цензор. НЕТ: — Якщо будуть зміни та виграє опозиція, яка є більш демократичною, ніж чинний білоруський режим, безумовно, Путін спробує втрутитися у внутрішні справи Білорусі і застосовуватиме всі можливі інструменти — аж до військового вторгнення. Це безпосередня загроза Україні.

— Путін привітав Лукашенка одним із перших. Чи означає це, що між цими двома політиками знову потепління?

Юрій Бутусов: — Я думаю, що дружба Путіна з Білоруссю неможлива і він страшенно переляканий [потенціальною] зміною білоруської влади. Путін боїться, що зміна влади через вулицю призведе до демократизації та більш послідовного проєвропейського курсу Білорусі. Звичайно, що в таких умовах Лукашенко для нього — це найкраща альтернатива. Росія діятиме проти цих вуличних протестів, оскільки це створює загрозливий прецедент і для самої Москви. Тому, звичайно, говорити про дружбу не можна — Росія достатньо довго намагається впливати на Білорусь і безумовно готує анексію цієї країни. І скандал перед виборами, який ми бачили, — заслання понад 30 російських бойовиків до країни, — все це невипадково.

Білоруси почали споруджувати барикади на вулицях міст / Фото: REUTERS / Vasily Fedosenko

Євген Магда: — Навіть один-єдиний представник ПВК Вагнера, який гіпотетично буде виданий Україні, кардинально змінює всю парадигму російсько-білоруських відносин. Я вважаю, що завдяки утриманню найманців із ПВК Вагнера Лукашенко подав сигнал Заходу, мовляв, «подивіться, що Росія тут коїть, і поставтеся з розумінням до того, що роблю я».

З іншого боку, він «продав» білоруським громадянам, більшість із яких не вважає росіян ворогом, тему найманців, що зазіхають на суверенітет Білорусі, єдиним охоронцем якого Лукашенко позиціонує себе. Я не бачу перспектив того, що хтось із ПВК Вагнера опиниться в Україні.

— Президент України Володимир Зеленський наголосив, що не всі у Білорусі сприйняли оголошені владою результати виборів і закликав забезпечити людям право на свободу.

Фракція Слуга народу підготувала звернення до влади Білорусі з закликом якнайшвидше надати достовірні та чіткі відповіді на питання протестуючих, а також запропонувала приєднатися до цього рішення інших депутатів Верховної Ради.

Крім цього, парламентське об’єднання За демократичну Білорусь закликало визнати вибори у Білорусі нелегітимними. Можете це прокоментувати?

Євген Магда: — Насправді, від визнання чи невизнання Україною результатів виборів ситуація в Білорусі якісно не зміниться. Це потрібно усвідомлювати. Немає ж такої норми міжнародного права, що якщо умовні дві третини країн світу визнають вибори, то вони дійсні, а якщо не визнають, — то недійсні. В Україні ми бачимо щонайменше дві хвилі [реакцій]: з одного боку, «слуги народу» щось крутять; з іншого, міжфракційне об’єднання За демократичну Білорусь намагається [реагувати на ситуацію]… Якогось захвату з приводу [білоруських протестів] Україна не демонструватиме (і це видно з заяви Володимира Зеленського), але й дозволити собі повністю ігнорувати Білорусь також не може.

Олексій Кошель, голова Комітету виборців України: — На превеликий жаль, консенсусу парламенту в цих питаннях бути не може, тому що попри те, що у фракції Слуга народу існує досить багато груп впливу, дві третини фракції чітко орієнтуються на президента. І якою б не була позиція глави держави, вони будуть сліпо її дотримуватися.

Я розумію Володимира Зеленського як політика, який хоче заручитися підтримкою Олександра Лукашенка в будь-яких питаннях, але чесно кажучи, за цю заяву було соромно, тому що порушення прав людини під час виборчої кампанії в Білорусі було очевидним для всіх.

Крім того, на час оприлюднення заяви президента Зеленського вже було відомо про факти одного вбитого, низки поранених та тисяч заарештованих у Білорусі. Заява глави української держави мала би мати більше спільного із заявами керівників західних держав, аніж Росії, яка просто поспішила привітати [Лукашенка] з перемогою.

Підписуйтесь на подкаст Радіо НВ Що відбувається на Apple Podcasts, Google Podcasts і Soundcloud.

Джерело статті: “https://nv.ua/ukr/world/countries/zelenskiy-bazhaye-pidtrimki-lukashenka-eksperti-komentuyut-podiji-v-bilorusi-ostanni-novini-50105449.html”