Пропозиція НКРЕКП щодо параметрів RAB-тарифу неефективна для інвестування в Україну – Європейська бізнес-асоціація

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, запропонувала такі параметри RAB-тарифу на розподіл електроенергії, які не будуть ефективні для бізнесу, заявили в Європейській бізнес-асоціації, пишуть "Українські новини".

Об этом сообщает Russiangate

Громадське обговорення щодо цього відбулося 17 серпня, представники НКРЕКП презентували свою пропозицію – встановити прибутковість на "стару" базу активів операторів систем розподілу на рівні 3%. У ЕВА вважають, що такий підхід не враховує потребу в оновленні електромереж і загрожує планам із приватизації обленерго.

"Пропозиція не є привабливою для бізнесу з огляду на потребу оновлення мереж та заохочення інвестицій в інфраструктуру новими та існуючими інвесторами, а також потенційно ставить під загрозу приватизацію належних державі пакетів акцій операторів систем розподілу", – цитує агентство експертів асоціації.

Умови, які запропонувала НКРЕКП, не поліпшать ситуацію з інвестуванням в Україну, також вони не повністю співвідносяться зі ставками щодо облігацій внутрішньої державної позики України, кредитами та іншими параметрами, вважають в EBA. Експерти вислухали позиції всіх учасників ринку і заявили, що Нацкомісія має підвищити ставки прибутковості на "стару" базу активів до 8–9%.

Підвищення ставки прибутковості вплине і на вартість під’єднання до електромереж – це один із головних показників рейтингу Doing Business, підкреслив координатор комітету EBA з енергетики Євген Скульський.

"Підключення до мереж – це ключова складова індексу. А Україна за цим показником відстає – підключення вважається проблемним, і є тим фактором, через який інвестор і не приходить. Що стосується вартості, при підвищенні ставки на стару базу активів RAB-регулювання до 7–8% ціна підключення буде знижена. Підключення частково буде оплачуватися за рахунок оператора системи розподілу, а не тільки споживачів. Тому, безумовно, в разі ставки хоча б 7–8% на стару базу активів, будуть такі позитивні зміни, як зниження вартості підключення до мереж", – пояснив він.

ЕВА звернулася до Нацкомісії з енергетики із проханням встановити норму доходу на "стару" регуляторну базу на рівні не менше ніж 8%.

Стимулювальне регулювання – це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів. Цей метод спрямований на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій, і стимулювання ефективності витрат розподільних і постачальних компаній.

Стимулювального тарифоутворення в Україні досі не введено, за інформацією Delo.ua, Нацкомісія з енергетики розглядає можливість такого переходу з 2012 року.

Згідно з даними НКРЕКП, зношеність мереж в Україні становить 80%, заявляв у 2017 році в ефірі NewsOne тодішній глава відомства Дмитро Вовк.

25 червня генеральний секретар європейської галузевої асоціації Eurelectric Крістіан Рубі заявив, що для того, щоб Україна досягла успіху, вона має вирішити питання стимулювання інвестицій в електричні мережі.

Т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець називала стимулюювальний тариф єдино можливим способом залучити інвестиції в електромережі.

Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/money/propozitsija-nkreku-za-parametrami-rab-tarifu-neefektivno-dlja-investuvannja-v-ukrajinu-jevropejska-biznes-asotsiatsija-1514707.html”