Побори та хабарі: на чому заробляє ректор вінницького педуніверу Наталія Лазаренко?

В 2015 році у вінницькому педагогічному університеті ректором обрали Наталію Лазаренко. І поїхало: побори зі студентів і викладачів, заробляння на відкатах та нелегальній платі за гуртожиток. На чому наживає свої нечесні статки керманичка університету? Про це у розповіді викладачів та студентів.

 — В нашому університеті приблизно 20% викладачів не беруть хабарі… Є й такі, не дивуйтеся — принципові. Всі інші мають це робити. Тому що є такса. Маємо носити гроші нагору. В основному це під час екзаменів. Але може прийти негласна вказівка деканам — зібрати, приміром, по 300 гривень на фарбу. Але це все квіточки… Так би мовити, на кишенькові розходи.

Справжні кошти Наталія Лазаренко “заробляє” за допомогою підставних підрядників — на гуртожитках, буфетах тощо, — стверджує один з викладачів, якого вже настільки обурила ситуація в рідному педагогічному університеті, що він погодився на інтерв’ю. Прізвище не називаємо, тому що він буде миттєво звільнений. Але у слідчого та в суді цей викладач дав обіцянку свідчити. 

 Побори зі студентів

На сайті про освіту в Україні education.ua існує і сторінка вінницького педагогічного університету. Студенти можуть лишити свої коментарі. Ми переглянули декілька сторінок — волосся стало дибки, щелепи повідпадали. Студенти пишуть про зверхнє ставлення адміністрації до них, називають університет…«чорною корупційною діркою».

Ось трійка скріншотів, про що повідомляють студенти на освітньому офіційному порталі.

Окрім цього, студенти пишуть і про випадок, коли у них просили гроші, тому що бюджет закладу був порожнім.

«‎Постійно здаємо гроші комусь в кишені (найбільше обурило, коли прийшли та попросили гроші через те, що бюджет університету пустий).

Окремо про кафедру журналістики. Керує нею хамовита жінка, яка не справляється зі своїми обов‘язками. При будь-яких проблемах говорить студентам, що це не єдиний університет і щоб всі збирали речі і забиралися звідси. То, може, варто щось в системі змінити, щоб студенти від вас не втікали?» — залишив допис студент у липні цього року.

 Викладач, з яким ми провели інтерв’ю, підтверджує факт того, що адміністрація університету у студентів збирає періодично кошти. І роблять це саме за вказівкою ректора Наталії Лазаренко.

— Є принципові студенти, які не платять. Їх можуть валити на екзаменах потім. Але платити мають усі, навіть якщо ти гарно вчишся. Навіть якщо ти на підвищеній стипендії. Адже хабар декану заносить староста за всю групу.  Але побори — це не єдине, на чому заробляє ректор, —  додає викладач.

 На чому наживається ректор Наталія Лазаренко?

Усі буфети та кафе під її контролем. По документах університет здає одній точці 2 кв.м. в оренду, а насправді усі 20 метрів. І різниця йде в кишеню ректору Наталії Лазаренко. Вона навіть спеціально закрила їдальню на території університету, щоб кафе могло заробляти гроші зі студентів. І знаєте, хто ним володіє? Проректор з виховної роботи Людмила Бровчак, яка раніше, коли ще не була проректором, орендувала це кафе. Тепер там підставна особа орендує, тому що проректор — це ж посадова особа. Оформила на когось, — стверджує викладач.

 Також наш співрозмовник говорить про те, що гарні кошти ректор Наталія Лазаренко заробляє на гуртожитках.

—  При поселенні в гуртожитки потрібно заплатити 4000 гривень за рік. Постійно потім робити ремонти. Здавати кошти. І потім ці ремонти вписують як ті, що зробили не студенти, а сам університет за бюджетні кошти. І не факт, що студент зробить ремонт і буде в цій кімнаті жити наступного року… Можливо, у цій кімнаті буде жити викладач, тому що свою квартиру здає в оренду. Так, не смійтесь! Воно так і є, —  каже співрозмовник. — А цього року то взагалі шок був для студентів. Вони заплатили за рік наперед кошти за прожиття, а в березні їх… виселили з гуртожитку через епідемію коронавірусу. Гроші, звісно, ніхто не повернув…

 Ректор заробляє на відкатах.

— Ви знали, що студентам при поселенні в гуртожиток потрібно оформляти страховку від якоїсь Української пожежної-страхової компанії?! Адміністрація університету не має права цього робити. Але ж відкати… І самі розумієте, що частина цих коштів йдуть на пряму в кишеню Наталії Лазаренко, — обурюється чоловік.

 А ще, за словами викладача, ректор Наталія Лазаренко разом з проректором Людмилою Бровчак організували цікавий бізнес.

— До введення карантину наш актовий зал, який називають Мистецьким центром, здавали кожні вихідні у короткострокову оренду. Там і концерти були, і зібрання, і навчання. Іноді за оренду брали по декілька тисяч гривень. Але гроші за оренду приміщення в бюджет університету не надходили. Вони йшли напряму в кишеню ректора Наталії Лазаренко.

 Викладач доповнює, що Наталія Лазаренко тримає всіх працівників у страху. Якщо не носиш хабарі, то і ніяку кар’єру не побудуєш. А ще вона заробляє гроші на відкатах на ремонтних роботах в університеті. Це вже інша історія… Наступним разом ми повідомимо про підрядників, завищені ціни і про суми, вкрадені на цьому з бюджету університету.