Міністр охорони здоров’я каже, що ситуація з COVID-19 близька до катастрофічної

Ситуація з COVID-19 близька до катастрофічної і кожен з нас несе особисту відповідальність за розповсюдження коронавірусної хвороби.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Верховній Раді 3 листопада, повідомляє УП-Життя.

"Ми дійшли точки неповернення і близькі до катастрофи. Ситуація критична не тільки в Україні, а й в усьому світі. Англія, Франція, Австрія, Німеччина, Іспанія знову вводять жорсткі карантинні обмеження не просто так", — розповів Степанов.

За його словами, навантаження від COVID-19 не витримують навіть найпотужніші медичні системи європейських країн. "Попереду важкі часи. Наступні слова багатьому не сподобаються, але це факт. Немає когось окремого відповідального за боротьбу з ковідом.

Настав час особистої відповідальності кожного. Коронавірус розповісюджується виключно від однієї людини до іншої. Тому кожен з нас несе особисту відповідальність за розповсюдження коронавірусної хвороби. Ми не можемо за вас виконати правила. Тільки ви самі можете вберегти себе", — сказав міністр.

Степанов нагадав, що потрібно дотримуватися дистанції і носити маску, а у разі виникнення перших симптомів поводитися відповідально — звернутися до лікаря, ізолюватися, не наражати на небезпеку оточуючих. "Ситуація швидко перетворюється зі складної на катастрофічну. нам необхідно приготуватися до неминучого. Легко пройти другу хвилю — неможливо", — додав міністр.

Також Степанов зазначив, що у МОЗ планують збільшити кількість ліжко-місць на декілька десятків тисяч. "Ресурс медичної системи є обмеженим — і становить він 52 тисячі ліжок. Це 30% від усієх кількості по країні. Інші хвороби не робили канікули у зв’язку з коронавірусом.

Зараз МОЗ працює над збільшенням кількості ліжок ще на декілька десятків тисяч. Але з якою кількістю ми б не додавали місця, коронавірус розповсюджується значно швидше", — розповів міністр. За його словами, якщо заповнення ліжок сягне 100%, МОЗ почне застосовувати протоколи медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги хворим з більшими шансами на виживання.

За добу 2 листопада в Україні діагноз COVID-19 підтвердили 8 899 особам — це антирекорд, померли 157 хворих, одужали 5 100 пацієнтів.