Господарі собак мають підвищений ризик захворіти на коронавірус – дослідження

 Іспанські науковці дослідили вплив різних факторів зараження SARS-Cov-2 та дійшли цікавого висновку: власники собак мають на 78% ризику інфікуватися коронавірусом, ніж ті, хто не має домашнього улюбленця.

Про це пише Science Direct, зазначає 5 канал.  

У дослідженні проаналізували дані 2086 жителів Іспанії. Добровольці заповнили анкету, в якій детально розповіли про свої гігієнічні звички та стиль життя під час локдауну навесні. 

Спеціалісти проаналізували фактори, що могли посприяти зараженню та виявили, що регулярний вигул собак та проживання в одній домівці з улюбленцем підвищували ризик інфікування на 78%. Саме власники улюбленців мали право вийти надвір та прогулятися. 

Наразі нема остаточних даних, щодо того, чи можуть тварини бути переносниками вірусу. На думку авторів дослідження, підвищений ризик зараження може бути пов’язаний з тим, що під час прогулянок тварини торкалися до брудних поверхонь та приносили інфекцію до квартири. 

Також існує теорія, що вірус може передаватися через тваринні фекалії. Це робить майданчики для вигулу улюбленців потенційно небезпечним місцем для осіб. Попри відсутність більш ґрунтовних аргументів, автори дослідження закликають власників собак приділяти підвищену увагу гігієні під час та після прогулянок з улюбленцем.