У Дніпрі урізали депутатські фонди, і відтепер “гречку” контролюватиме спецкомісія

“Депутатські фонди — це, по суті, бюджетні кошти, які спрямовуються на гречкосійство. Тобто депутат потім за наші податки піариться на тому, що він комусь дав матеріальну допомогу або зробив якийсь майданчик. Саме тому чинним депутатам ради легше переобиратися, бо у тих, хто хоче чесно заходити в політику і ставати депутатом, немає щороку протягом п’яти років по 2,3 млн гривень на те, щоб засівати округ. Допомогу матеріальну мають видавати соцслужби, а проблеми ЖКГ мають вирішуватися відповідними КП”, — наголошує Віта Думанська, лідерка Руху ЧЕСНО.

Об этом сообщает Антикор

Як за минулий рік, так і за поточний дніпровські депутати можуть розподілити 300 тис. гривень на матеріальну допомогу для громадян, а решту — на ремонти житлового фонду, доріг та вулиць, закупівлю обладнання для комунальних закладів тощо. Та змінилися не тільки суми депутатських коштів, але й підходи.

У минулому році на виконання доручень виборців на 64 депутатів передбачалося 275,2 млн гривень

У 2020 році процес розподілу коштів депутатом виглядав таким чином. Депутат надає заяву на ім’я голови бюджетної комісії міськради, в якій зазначає: головного розпорядника коштів, видатки, на які пропонується направити кошти, та суму витрат. До заяви депутат додає документ на фінансування витрат, у тому числі кошториси та розрахунки на проведення видатків, звернення до депутата.

Бюджетна комісія реєструє заяву з документами, розглядає їх на черговому засіданні та приймає відповідний висновок. Копію висновку із супроводжуючими документами передають до департаменту економіки для класифікації видатків. Оригінал заяви депутата та позитивного висновку передають до головного розпорядника коштів міського бюджету, який готує проєкт розпорядження міського голови.

Так от, з 2021 року висновки щодо депутатських заяв прийматиме не бюджетна комісія міськради, а спеціальна комісія, створена із представників фракцій або груп за квотним принципом — по одному представнику від кожної політсили. Голос представника фракції або групи відповідатиме кількості голосів її членів. Рішення комісії вважається прийнятим, якщо за нього подано більше 32 голосів.

Цікаво і те, що Дніпровська міськрада розбила депутатські фонди на дві програми. Якщо ще у 2020 році депутати розподіляли кошти в рамках однієї Програми виконання доручень виборців на 2016–2020 роки, то тепер у цій програмі лишили тільки кошти, які депутати можуть розподіляти на матеріальну допомогу громадянам — кожен депутат по 300 тис. гривень на рік.

А основну частину депутатського фонду — розподіл кожним депутатом двох мільйонів щорічно на ремонти, закупівлю обладнання тощо — “завуалювали” під назвою “Програма сприяння розвитку територій міста Дніпра на 2021–2025 роки”.

Раніше у коментарі Руху ЧЕСНО міський голова Дніпра Борис Філатов визнав, що “депутатські кошти” — це певною мірою інструмент політичної корупції.

“Я считаю, что это тоже в какой-то степени инструмент политической коррупции: депутат, который распоряжается суммой в 2,3 млн, опосредственно покупает лояльность избирателей — …красить лавочки, вставлять окна, ремонтировать подъезды”, — сказав ще у 2017 році Борис Філатов.

Зауважимо, що Рух ЧЕСНО виступає за скасування депутатських фондів, адже їхнє існування створює передумови для гречкосійства та є прямим порушенням принципу рівності умов під час виборів.

Крім того, через депутатські фонди Борис Філатов навіть намагався повпливати на прогульників: призупиняв виплати на ремонти та допомогу, які розподіляли депутати-прогульники.

Але, як виявилося, це не зовсім так. Наприклад, депутат Дніпровської міськради минулого скликання від фракції “Наш край” Микола Царенко за 2019 рік пропустив майже половину всіх засідань сесій міськради. За методологією Руху ЧЕСНО він вважається прогульником. Проте прогульництво не завадило Царенку того самого року активно користуватися депутатським фондом.

Вочевидь, справа у близькості до міського голови. Рух ЧЕСНО раніше повідомляв, що представники “Нашого краю” здавалися частиною більшості, команди мера. Якщо, скажімо, їхні колеги із “За життя” у Facebook здебільшого рекламували свою партію та команду, то депутати від “Нашого краю” періодично репостили дописи міського голови й відзначали підтримку мерії.

Але використання депутатських фондів не допомогло Миколі Царенку знову стати депутатом.

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал “ЧЕСНО”.

Приєднуйтесь до нашої сторінки у Facebook!

Читати також:

Нерівні умови: депутатські фонди як бюджетна "гречка" до виборів-2020

Депутатські фонди Запоріжжя: гроші для доньки обранця та помічників політиків

Рік роботи міськради Дніпра: Філатов не може вплинути на прогульників-«укропівців»

Як працювали депутати Дніпра та які плани мають на вибори-2020

Джерело статті: “https://www.chesno.org/post/4542/”