Україна уклала договір із Pfizer на постачання 10 млн доз вакцини проти COVID-19, але без дат та цін

 Україна уклала договір з американською фармацевтичною корпорацією Pfizer на постачання 10 млн доз вакцини проти COVID-19, про що в лютому нібито домовлялися президент України Володимир Зеленський і головний виконавчий директор Pfizer Альберт Бурла.

"Сьогодні дуже важливий день для України і для українців – ми сьогодні нарешті підписали важливий контракт із компанією Pfizer на постачання 10 млн доз вакцини Pfizer. Це справді складно було зробити, але завдяки розмові з керівником компанії Pfizer Альбертом Бурлою – в мене з ним була розмова 8 лютого – він пообіцяв, що зробить усе можливе й неможливе. І зробив це", — цитує Зеленського його прес-служба у вівторок.

Зазначається, що безпосередньо переговорним процесом щодо постачань препарату в Україну за дорученням глави держави займався керівник Офісу президента Андрій Єрмак, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Висловлюємо подяку доктору Альберту Бурлі та його колегам за підтримку українського народу в цей важкий час", — сказав керівник Офісу президента.

Він додав, що співпраця з американськими фармацевтичними компаніями триватиме і розширюватиметься.

Міністерство охорони здоров’я України також повідомляє про те, що міністерство уклало рамковий договір з компанією Pfizer про постачання в Україну 10 млн доз вакцин. Глава МОЗ Максим Степанов заявив, що всі ці вакцини мають надійти впродовж 2021 року.

"Вакцині Pfizer в Україні бути! Тепер можу відкрито говорити про переговори, які тривали кілька місяців. Сьогодні Pfizer нарешті зі свого боку підписав рамковий договір про постачання в Україну 10 млн доз вакцин.  Ми очікуємо, що перші партії за цим контрактом почнуть надходити вже найближчими місяцями. А всі 10 млн доз будуть поставлені протягом 2021 року", — зазначив зазначив Степанов, слова якого наводить МОЗ.

Як повідомлялося, 8 лютого 2021 року Зеленський провів телефонну розмову з головним виконавчим директором фармацевтичної компанії Pfizer Альбертом Бурлою, під час якої останній пообіцяв зробити все можливе, щоб Україна отримала перші партії вакцини за контрактом якнайшвидше.

Планувалося, що вакцину для профілактики COVID-19 від компанії Pfizer буде поставлено в Україну наприкінці лютого – на початку березня.

23 лютого 2021 року головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив про реєстрацію в Україні вакцини від COVID-19 компаній Pfizer.

"Вакцинація в Україні проводиться зареєстрованими препаратами. Вчора в Україні зареєстрували два препарати імунобіологічних для профілактики COVID-19: це препарат CoviShield/AstraZeneca. а також зареєстрована вакцина Pfizer", — сказав Ляшко на брифінгу.

Він додав, що повідомить про дату постачань вакцини Pfizer, "тільки-но літак приземлиться в Україні".

Наприкінці березня стало відомо, що уряд України отримав підтвердження про постачання додаткового мільйона доз вакцини від Pfizer/BioNTech у межах глобального механізму COVAX, які буде доставлено траншами до кінця червня.

Гендиректор ДП "Медичні закупівлі України" АРСЕН ЖУМАДІЛОВ сумнівається в якомусь конкретному договорі:

"Читаю новину — у МОЗа є домовленість про 10 млн. доз вакцини.

Круто, думаю. Хоч і з запізненням у майже рік, але ок.

Вчитуюсь.

Рамковий договір? Серйозно?

Є поняття рамкової угоди. З законодавства про публічні закупівлі. Ще жодна вакцина не була і довго не буде закуплена в його межах. Колись прийдуть інші часи, інші обставини на ринках. Не зараз.

То що це за "рамковий договір". У кодексах таке поняття відсутнє, щоб знати напевно, що мається на увазі.

Про що мова?

Ймовірно, про документ типу Memorandum of understanding чи Term Sheet. У такому випадку це попередні домовленості, у межах яких не виникають зобовязання. MoU/Term Sheet — це не договір купівлі-продажу/закупівлі. Сторони домовились домовлятись далі, так би мовити.

Побіжний і оптимістичний розрахунок вартості 10 млн. доз вакцини від Pfizer (18 дол. за од.) — більше 5 млрд. грн. загальної вартості контракту. Таких фінансових призначень донедавна державний бюджет на закупівлю вакцини не містив. Залізне правило: не маєш призначень — не можеш брати договірні зобовязання.

Остаточне підтвердження того, що маємо справу із укладанням попереднього документу, що не має зобовязувального характеру — нечіткі формулювання графіку поставок.

Перші партії (які саме?) прибудуть найближчими місяцями (коли саме?)

"Угадай мелодію" замість ясності.

Хтось скаже — у МОЗа все під контролем. Не дарма ж щось говорять.

Дозволю собі скепсис. Ще в липні минулого року я ставив під сумнів, що про вакцину хтось взагалі домовляється і що існує розуміння, як саме вона завозитиметься.

На жаль, виявився правим — реальні домовленості та конкретні законодавчі ініціативи зявились в авральному режимі лише взимку.

Хочу помилятись зараз. Хочу вірити, що країна скоро отримає шанс вийти з локдауну безповоротно.

Це мій і професійний, і персональний інтерес."