Сім’я Гейтс, найбільший власник с/г земель у США, має землі впятеро менше, ніж злодійська сім’я Веревських в Україні

Співзасновник Microsoft Білл Гейтс і його дружина Мелінда виявилися найбільшими власниками сільськогосподарських земель у США.

Їхній земельний банк налічує 110 000 гектарів, йдеться у розслідуванні The Land Report і NBS News, оприлюдненому CNBC.

Землі у 18 штатах скуповувалися протягом десятиліть через 22 компанії, пов’язані з їхнім інвестиційним фондом Cascade Investments. 

Найбільші володіння розташовані у штаті Луізіана — 29 000 гектарів землі, на яких вирощують кукурудзу, рис і бавовну. У Небрасці Гейтсам належить 8000 га, на них росте соя. У Вашингтоні їм належать 5000 га, на яких вирощують картоплю для McDonald’s. У Флориді вирощують моркву. 

Хоча Гейтси є основними власниками сільськогосподарських угідь у США, їхні володіння складають лише частину з 283 млн акрів угідь, які належать і сдають в оренду нефермерами. За оцінками Міністерства сільського господарства за 2014 рік, близько 40% угідь належать людям у віці від 65 років і старше, а це означає, що на ринку невздовзі збільшиться кількість сільськогосподарських земель. 

Ця тенденція непокоїть молодих фермерів, які не можуть конкурувати при покупці землі з такими забезпеченими покупцями, як Гейтси. 

Вартість одного гектара землі складає приблизно 7500 доларів. 50% американських фермерів є орендарями, а не власниками землі. 

У березні Гейтс в інтерв’ю говорив, що володіє сільськогосподарською землею, але рішення про купівлю ухвалює інвестиційний фонд. 

Нагадаємо: земельний банк агрохолдингу «Кернел» Андрія Веревського (на фото) складає 530 тис. га українських черноземів. Власник "Кернела", український олігарх Веревський, зміг сколотити свій капітал завдяки компартійному "блату", кумівству та корупції — його батько Михайло Іванович був особою, наближеною до ексспікера Верховної Ради України Олександра Мороза і керівником його виборчого штабу, а також секретарем Полтавського обкому СПУ.