Обвинувачений заявив, що взяв убивство на себе під тиском керівника Нацполіції

Обвинувачений у вбивстві активістки Ірини Ноздровської у засіданні Шевченківського суду Києва 21 липня вкотре повідомив, що невинуватий і вину взяв на себе недобровільно.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Підсудний Юрій Россошанський ще в лютому 2020-го в засіданні оголосив, що обмовив себе на досудовому слідстві, зізнався в убивстві Ноздровської через шантаж з боку поліції, оскільки боявся за життя свого сина, який перебував у в’язниці.

«Я хочу зробити заяву, що не маю претензій до Нєбитова, проте маю претензії до інших. 7 січня 2018 року приблизно о 20-21 годині в кабінеті на 9 поверсі в управлінні карного розшуку поліції Київської області зі мною спілкувався перший заступник голови Національної полції, генерал поліції 2-го рангу Аброськін Вячеслав. Під час розмови Аброськін В.В, сказав мені дослівно наступне: «Один мой звонок и переведут твоего пацана в другую хату. Смотрящему позвоню. Смотрящему скажут, чтобы взялся за твоего пацана нежно. А если этого не будет, то не буде и тебя. Смотрящий сделает так, что убьют твоего пацана, а потом и тебя», – зачитав обвинувачений.

Россошанський каже, що злякався і розцінив слова Аброськіна як загрозу. Про даний інцидент він начебто розповів своєму співкамернику і роздруківка цієї розмови має бути в матеріалах справи.

Раніше до спілкування з Аброськіним слідчі показали Россошанському фотографії з протоколу огляду — ножові поранення на шиї вбитої, розповіли про знаряддя вбивства. Від правоохоронців і з публікацій ЗМІ він дізнався, що Ноздровська приїхала до села маршруткою, а потім тіло її знайшли у річці. Начебто на підставі цих даних він вигадав, що вбив жінку на зупинці громадського транспорту. Россошанський зробив це, тому що керівництво поліції пообіцяло звільнити його сина, який відбував тюремне покарання за смертельну ДТП. Самого Россошанського поліцейські втішили перспективою, що висунуть обвинувачення в стані афекту і він сидітиме два роки.

«Залякали, примусили взять вбивство на себе… Я вирішив для себе – тюрму за життя свого сина. Тому і вигадав на швидку руку, що вбив її на автобусній зупинці біля магазину… Обмовив себе через вищевказані слова Аброськіна, а також через те, що 7 січня 2018-го Нєбитов і Тіхонов пообіцяли мені кваліфікацію за статтею 116, а не 115 Кримінального кодексу і доказом того є відеозапис… Нєбитов приносив мені продукти харчування, але, я вважаю, що це лише свідчить про його доброту, порядність та людяність. Він не вчинив жодних фальсифікацій у цій справі», – говорив він.

Однак психологічна експертиза афект не підтвердила і до суду передали обвинувальний акт щодо умисного вбивства з особливою жорстокістю, а син Россошанського вийшов на свободу тільки через два роки за амністією.

«Я не знаю, хто вбив Ірину Ноздровську, де це сталося, за що і при яких обставинах», – запевняє Россошанський. 

Нагадаємо, що Нєбитова чутно на записах НСРД, як він спілкувався із затриманим Россошанським, переконуючи його зізнатися, обіцяючи більш м’яке покарання за вбивство в стані афекту. В розмові із Россошанським Нєбитов дозволяв собі негативно висловлюватися про покійну та її родину. Батьки вбитої не вірять Россошанському. Вони і далі вимагають особистої явки в судове засідання керівника поліції Київської області Андрія Нєбитова.

Сам же Нєбитов вкотре передав до суду листа, в якому просив допитувати його відеозв’язку з огляду на його надзвичайну зайнятість. Нєбитов повідомив, що наступного тижня у день, коли призначено засідання, він знову буде у відрядженні в зоні Операції об’єднаних сил в Луганській області.

Водночас адвокат Россошанського Олексій Цибенко сказав, що не наполягає на присутності Нєбитова і вважає, що його можна допитати по відеоконференції. «Нєбитов нічого не фальсифікував», – пояснює захисник.

Обвинувачений і його адвокат попросили викликати до суду експерта Олексія Чечеля. «Я вважаю, що безпосереднім фальсифікатором у цій справі є експерт Чечель, який робив ДНК-експертизу і експертизу фальшивої плями крові зі стіни нашого будинку…», – пояснював Россошанський.

Так само захист продовжує наполягати на виклику до суду слідчої Головного слідчого управління Нацполіції Лідії Лучинської. Про виклик і допит Аброськіна не просили.

Про відставку Аброськіна з посади заступника голови Нацполіції стало відомо у вересні 2019-го.

Представник потерпілих Дмитро Біловчук хоче, щоб керівник поліції Київщии Нєбитов давав показання безпосередньо у засіданні.

14 липня, коли відбулося останнє засідання, в яке викликався, але не прийшов Нєбитов, на сайті МВС о 18.29 з’явилася новина, що міністр Арсен Аваков напередодні своєї відставки вручив нагороди співробітникам системи Міністерства внутрішніх справ.

Нєбитов є на фото серед нагороджених у день судового засідання, в яке не прийшов. Біловчук вбачає у цьому можливу неповагу до суду.

Додамо, що на сайті поліції Київської області регулярно з’являються новини, наприклад, про участь Нєбитова у спортивних змаганнях працівників поліції – він нагороджує переможців призами. Наприклад, 9 липня Нєбитов нагороджував переможців чемпіонату з пенйтболу, 16 липня – змагання з професійного орієнтування серед поліцейських.

Суд ухвалив викликати свідків Нєбитова, Лучинську і експерта Чечеля у наступні засідання.

21 липня суд допитав колишнього експерта-криміналіста Вербицького, який досліджував знаряддя вбивства у даній справі.

Більше про допит експерта читайте згодом на нашому сайті.

***

29 грудня 2017 року до Вишгородського управління поліції близько 19.59 год. надійшло повідомлення Анастасії Ноздровської, що її мати зникла дорогою додому. 30 грудня зареєстровано кримінальне провадження.

1 січня 2018-го тіло Ірини Ноздровської знайшли в річці біля села Демидів, де вона проживала. На шиї було 17 ножових поранень.

У злочині звинуватили Юрія Россошанського — батька Дмитра Россошанського, який у 2015 році машиною збив на смерть молодшу сестру Ірини. Остання займалась розслідуванням цієї справи і добивалась покарання винного. Між двома сім’ями два роки тривав сильний конфлікт. Ноздровська та її родичі начебто постійно при зустрічі називали Россошанського-батька вбивцею.

За два дні до смерті Ірини суд не відпустив під амністію сина Россошанського, засудженого за ДТП до 7 років в’язниці. У молодого чоловіка не виявили в крові алкоголю, тобто не було обтяжуючої обставини і він підпадав під амністію. Але через відсутність записів судового засідання суд скасував вирок першої інстанції і повернув справу на новий розгляд, а хлопця залишив під вартою.

У липні 2019-го Апеляційний суд підтвердив вирок Россошанському-молодшому – 7 років позбавлення волі. У січні 2020 він вийшов на свободу за амністією.

На стадії розслідування вбивства Ноздровської старший Россошанський визнав провину. Він розповів, що вбив жінку після виходу із маршрутки, коли вона почала кричати на нього. А далі 65-річний чоловік ніс тіло півтора кілометра, закинувши собі на плече, і скинув з моста в річку. Одяг вбитої він нібито забрав додому і спалив у пічці.

Згодом в суді Россошанський відмовився від попередніх показань і в лютому 2020 заявив, що взяв вину на себе під тиском поліції в обмін на звільнення сина. На записах зафіксовано, що працівники поліції розповідали йому про можливість більш м’якого покарання у випадку, якщо вбивство скоєно у стані афекту.

Рідні вбитої сумніваються у версії обвинувачення, а саме, що Россошанський міг сам це зробити і не мав співучасників.

Про те, хто насправді стоїть за вбивством Ірини Ноздровської, читайте у статті Убийство Ноздровской: допросите Антона Яценко и Юрия Луценко.