Корупція чиновників: в Україні запустили портал «Приховані інтереси»

 Національне агентство з питань запобігання корупції спільно з громадською організацією "Антикорупційний штаб" презентували портал "Приховані інтереси", який став першим діджитал-інструментом, що допомагає знаходити можливі ризики у публічних службовців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЗК. 

Портал "Приховані інтереси" може виявити 11 типів ризиків.

Зокрема алгоритм дозволяє швидко дізнатися про зв’язки посадової особи з компаніями, які беруть участь у тендері в установі, поточне й колишнє місце роботи посадовця, близьких осіб, які працюють з ним в одному органі, а ще перевірити, чи не отримував такий чиновник ризикові подарунки.

"Для того, щоб зрозуміти, наскільки ефективним ми вважаємо цей інструмент з точки зору запобігання корупції, ви можете знайти у ньому, наприклад, Президента України, можливі потенційні конфлікти інтересів, пов’язані з його діяльністю, голову НАЗК, генерального прокурора чи керівника Національного антикорупційного бюро України", — заявив очільник НАЗК Олександр Новіков.

За його словами, портал "Приховані інтереси" є унікальним інструментом, адже робить публічною інформацію про можливі конфлікти інтересів у діяльності кожного високопосадовця, кожного депутата місцевої ради, кожного чиновника будь-якого органу державної влади та органу місцевого самоврядування.

Портал може допомогти в роботі Національної поліції, антикорупційних уповноважених, журналістів-розслідувачів та громадських активістів для пошуку прихованих інтересів.

База порталу містить 6 млн осіб, з-поміж яких близько 1 млн декларантів та ще 5 млн осіб, пов’язаних із цими декларантами. Також у базі порталу наявні 1,5 млн компаній і понад 600 тис. ризиків.

"Цією ідеєю ми готові поділитися з іншими країнами, іншими уповноваженими інституціями та органами, які здійснюють запобігання корупції. Ми відкриті, і цей портал теж буде відкритий, бо це наша основна мета", — наголосив голова правління громадської організації "Антикорупційний штаб" Сергій Миткалик.

Загальна вартість створення порталу становить 535 тис. грн. Усі ці кошти надали партнери з міжнародного розвитку – проєкт міжнародної технічної допомоги USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS" і міжнародний фонд "Відродження".

Як пояснюють у НАЗК, головною метою створення інструменту "Приховані інтереси" є попередження порушень, адже завдяки йому можна відслідкувати можливі конфлікти інтересів у посадовців.

Можливий ризик, який знайшов алгоритм, не завжди свідчитиме про те, що посадовець порушив антикорупційне законодавство. Порушення особою вимог закону України "Про запобігання корупції" можна буде визначити лише після детального вивчення документів уповноваженими органами.

У разі появи достовірної інформації, яка підтверджує можливий ризик, НАЗК закликає скористатися електронною формою на порталі для повідомлення про факти порушення. 

На порталі є автоматичний аналізатор документів, який дозволяє знайти можливі ризики не лише за особами та підприємствами (компаніями), але й за документами.

Користувачі можуть завантажувати на портал документи будь-якого державного органу чи органу місцевого самоврядування, щоб система перевірила за ключовими словами, чи містить документ вказівки на потенційний конфлікт інтересів.

Перейти на портал можна за посиланням. 

Як повідомлялося, до Реєстру корупціонерів за 10 місяців поточного року внесені дані 5660 осіб, з них понад 2000 депутатів місцевих рад і троє народних депутатів.

Фото Інни Бородаєвої