ЄС знайшов заміну Росії: постачання зрідженого газу в Європу зі США перевищило Газпром у 5 разів

Постачання зрідженого газу із США перевищили поставки росыйського Газпрому у 5 разів, у перші дні січня нового року країни західної Європи закуповували зріджений газ обсягом 250 млн кубометрів на добу.

Такі розрахунки наводить агентство Bloomberg.

За даними операторів, які зібрало агентство, потоки на терміналах зрідженого природного газу в північно-західній Європі знаходяться на максимальному рівні з грудня 2019-го.

Більшість цього газу прийшла зі США, звідки в середині грудня через Атлантику вирушили понад 20 танкерів-газовозів, рятуючи Європу від газової та енергетичної кризи. У результаті постачання американського газу до Євросоюзу в 5 разів перевищили обсяги, які у січні своїм ключовим клієнтам качав Газпром.

За даними Eustream, середньодобовий обсяг поставок з Росії 1-9 січня впав до 54 млн кубометрів, що приблизно вдвічі нижче, ніж у ті самі дати на рік раніше.

В цей час, чекаючи відновлення поставок газу газопроводом "Ямал — Європа" до Німеччини, Газпром забронював потужності на січень майже 19 млн кубометрів. Про це свідчать підсумки сесії бронювання на GSA Platform. Очевидно, що Газпром чекав, що європейські трейдери з початку року підвищать свої ставки на довгострокові контракти.

Цього, однак, не трапилося, і за перші 11 днів нового року польський транзит упав до нуля, а на кордоні Німеччини та Польщі газопровід Ямал-Європа перевели в реверсний режим.

У результаті, за перші 11 днів нового року Газпром уже заплатив щонайменше $2 млн за порожню трубу.

Нагадаємо, Європа, як і очікувалося, пережила газову лихоманку та починає адаптуватися до нових умов. Так, наприклад, 7 січня до закриття торгів лютневі газові ф’ючерси впали майже на 14% — ціна на газ у Європі опустилася нижче за $1000 за тисячу кубометрів.

Падіння цін сталося незважаючи на те, що російська компанія-монополіст на початку 2022 року значно скоротила перекачування газу через територію України. 4 січня було зафіксовано найнижчий рівень транзиту за два роки. Такі обсяги востаннє спостерігалися у січні 2020 року.

Платити за порожню трубу у "Газпрому" вже входить у звичку. Так з 1 січня 2020 року, "Газпром" запустив "Турецький потік" і припинив постачання газу Трансбалканським газопроводом через Україну до Болгарії, Туреччини, Греції та Македонії. Цим маршрутом зараз подають лише невеликі обсяги для Румунії.

Проте російський холдинг, як і раніше, оплачує операторам болгарської та румунської газотранспортних систем колишні обсяги транзиту, оскільки вони законтрактовані до 2030 та 2024 років. Порожня труба коштуватиме "Газпрому" близько $140 млн щорічно.