Борель повідомив про виділення Україні додаткових 500 млн. євро

Додаткові 500 млн євро допомоги Україні з Європейського фонду світу підуть на закупівлю танків та артилерії, заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель після прибуття на зустріч глав МЗС «великої сімки» (G7).

"Я оголошу про виділення 500 млн євро військової допомоги для України, що доведе нашу допомогу в цілому до 2 млрд євро", — повідомив Боррель (цитата по ТАСС). За його словами, ці кошти підуть на закупівлю важкого озброєння. Він також нагадав, що ЄС уже відправив у країну бронемашини, танки, артилерію та снаряди.

Боррель закликав країни G7 посилювати тиск на росію, запроваджувати нові санкції, намагатися ізолювати країну на світовій арені та «створювати єдиний фронт для підтримки України».

Видання Politico раніше повідомило, що Єврокомісія має намір випустити нові боргові зобов’язання Євросоюзу для покриття потреб України у фінансуванні на найближчі три місяці. Українська сторона та Міжнародний валютний фонд дійшли висновку, що Києву необхідні 5 млрд євро на місяць для підтримки економіки, до цієї суми входять виплата зарплат, пенсій та витрати, пов’язані з бойовими діями.

6 травня глава ЄК Урсула фон дер Ляйєн повідомила, що ЄС за останні 10 тижнів надав на підтримку України 4 млрд євро. "Лише за останні 10 тижнів ЄС вніс на підтримку України 4 млрд євро", — сказала вона. Фон дер Ляйєн стверджувала, що «для Європи багато чого стоїть на коні» в Україні. За її словами, конфлікт у цій країні «є більш ніж стрес-тестом для економіки» ЄС.