Чому бракує зброї, важливої для захисту України від російської навали?

Британське видання The Economist опублікувало цікавий аналіз, про те що зменшення запасів Javelins означає, що Америці потрібно перейти на інші форми допомоги Україні.

З усієї допомоги, яку Америка надала Україні, найбажанішим подарунком було біля 5500 Javelin, зазначає Телеграм-канал "Ціна держави". Українським силам, озброєними цими легкими протитанковими ракетами,  вдалося зупинити, а врешті-решт і повернути назад, просування росіян на Київ. Тому не дивно, що Javelin отримав високого статусу серед українців, оспівується в музиці та живописі (зображення Діви Марії, що тримає Javelin, стало вірусним).

Javelin відрізняється жахливою комбінацією потужності та точності. Ця зброя «пострілив і забув», що дозволяє солдатам швидко сховатися після пострілу. Він може вражати цілі на відстані більше ніж 3 км і вдарити по верхній частині танка — його найбільш вразливої   частини.

Загалом Америка та її союзники надали Україні понад 60 тис. одиниць протитанкової зброї. Сюди входять не лише Javelin, а й Panzerfaust з Німеччини та легка протитанкова зброя нового покоління (NLAW) з Великобританії та Швеції. Усі вони допомогли (поряд з іншими видами зброї). Понад 3000 російських танків та іншої бронетехніки в Україні було знищено, пошкоджено, покинуто або захоплено, повідомляє розвідувальний блог Oryx. Проте, оскільки російські сили звужують свою увагу на Донбасі, потрібна ще більше зброї. 

За словами Марка Кансіана з Centre for Strategic and International Studies, понад 10 тис. російських бронемашин ще залишаються в експлуатації (ще тисячі знаходяться на зберіганні).

Президент Джо Байден попросив у Конгресу ще $20 млрд військової допомоги. Але допомога у вигляді Javelins та інших протитанкових систем незабаром може закінчитися.

Це може більше відображати брак можливостей, ніж відсутність волі. Згідно з даними, зібраними The Economist з бюджетних документів армії, Америка придбала близько 34 500 Javelins з моменту їх створення в 1996 році. Закупівлі значно зросли на початку 2000-х, коли Америка потрапила в пастку двох війн — в Афганістані та Іраку. Однак з тих пір темпи впали. 

США не розголошує подробиці своїх запасів Javelins. Але Кансіан вважає, що Америка на сьогоднішній день використала від 12 500 до 17 500 ракет для навчання та випробувань. Це залишило б в американському арсеналі від 17 000 до 22 000 Javelins — не враховуючи зброї, яку вона застосувала в бою. Заберіть 7 000 Javelins або більше, які, за оцінками Кансіана, Америка продала або подарувала Україні з 2018 року, і тепер їх запас може становити лише 10 000. Іншими словами, Америка, можливо, віддала третину своїх активів.

Україні потрібні не лише Javelins. Європейські союзники також переозброюються. І просто поповнення американських запасів потребує часу. Завод Lockheed Martin, який виробляє Javelin, розрахований на виготовлення 2100 ракет на рік, і зазвичай для їх доставки потрібно 32 місяці після розміщення замовлення. Теоретично це може зрости до 6480 на рік із додатковими змінами, але у виробників зброї виникають проблеми з пошуком працівників та запасних частин, особливо напівпровідників. 

В Америці також закінчується Stinger, переносна зенітна ракета з багатьма застарілими, важкодоступними деталями. Багато оборонних експертів вважають, що така нестача є попередженням про неадекватні інвестиції Америки в боєприпаси, особливо враховуючи зростання напруженості з Китаєм. У 2018 році доручена урядом група експертів з національної безпеки наголосила на необхідності розширення американської бази боєприпасів.

Війна в Україні може спровокувати такі інвестиції. 3 травня Байден відвідав завод в Алабамі, де Lockheed Martin виробляє Javelins. Він використав свій візит, щоб закликати Конгрес схвалити його запит на військову допомогу в розмірі $20 млрд, частина з яких піде на збільшення виробництва ракет. У 2022 році Javelins коштував приблизно $350 тис. кожен.