У Британії мають намір звільнити 91 тисячу чиновників, щоб зменшити людям податки

Прем’єр-міністр Великої Британії Боріс Джонсон доручив Кабінету міністрів розробити план, який міг би скоротити до 91 тисячі робочих місць у державній службі, щоб звільнити гроші для зниження вартості життя у королівстві.

Про це повідомляє ВВС.

«Кожен фунт, який уряд бере з платників податків — це гроші, які вони можуть витратити на власні пріоритети, на власне життя», — сказав Джонсон у коментарі Daily Mail.

Урядові джерела припускають, що план передбачає скорочення людей, без роботи яких можна обійтися, і це може заощадити 3.6 мільярда фунтів стерлінгів ($4.4 млрд) на рік.

Водночас Профспілка державних службовців попередила, що «непродуманий» план може вплинути на якість послуг.

Джонсон хоче, щоб штат чиновників знизився до рівня 2016 року (до Brexit і пандемії). Тоді в королівстві працювало 384 тисячі державних службовців — найнижчий показник з часів Другої світової війни, — але в міру того, як Велика Британія готувалась вийти з ЄС, кількість чиновників неухильно зростала, поки не досягла 475 тисяч наприкінці минулого року.

Хоча масштабні скорочення робочих місць, ймовірно, потребують часу, в уряді стверджують, що «миттєвої економії» можна досягти, заморозивши набір у Вайтхоллі та скасувавши будь-які вакансії, які не були підписані міністром.

Перегляд використання грошей у королівстві наразі необхідний ще й тому, що Велика Британія активно допомагає Україні у протистоянні агресії РФ. Нещодавно королівство анонсувало виділення нам додаткового пакету військової допомоги на суму 1.6 мільярда доларів. Це найбільші  військові витрати Британії з часів військових кампаній в Іраку і Афганістані. На думку прем’єра Джонсона, війна, розв’язана Росією, загрожує безпеці всієї Європи і її слід закінчити якомога швидше.