У Львові розпочався суд у справі покидька Медведчука

Личаківський райсуд Львова почав розгляд обвинувачення проти Віктора Медведчука у державній зраді та розграбуванні національних цінностей. Суддя оголосив засідання закритим.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

О 10:30 в Личаківському районному суді міста Львова розпочався розгляд кримінальної справи щодо обвинувачення Віктора Медведчука за фактом держзради (передання агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ) та замаху на розкрадання національних цінностей в окупованому Криму.

Під час обговорення щодо присутності на судовому засіданні ЗМІ та трансляції процесу прокурор подав клопотання про закритість засідання.

«Вважаю, що потрібно знійснювати провадження у закритому форматі судового засідання, оскільки присутність ЗМІ зможе призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом. А також з метою забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у даному кримінальному провадженні. Під час досудового розслідування після введення досудового стану всі процесуальні дії з підозрюваним проводилися в умовах тримання його під вартою також в іншому кримінальному провадженні. У зв’язку з чим доступ сторонніх осіб до нього було обмежено. Враховуючи обвинувачення Медведчука В.В. про діяльність з вищим керівництвом країни-агресора на шкоду державним інтересам України, а також дію воєнного стану, присутність на судовому засіданні осіб, які не є учасниками процесу, загрожує нашій безпеці і обороні», — зазначив прокурор.

Клопотання було підтримане адвокатами обвинувачуваного та суддею Григорієм Жовніром.

Віктор Медведчук бере участь у засіданні за допомогою відеозв’язку із приміщень Київського апеляційного суду. До Львова його не везли, проте, як у Львові, так і в Києві на засіданні присутні його адвокати.

Якщо його провину доведуть, Медведчуку загрожує до 15 років позбавлення волі.

Як повідомлялося, 9 червня Личаківський районний суд Львова продовжив арешт Медведчука під вартою без визначення розміру застави підозрюваному терміном на 60 днів, тобто до 9 серпня 2022 року.

Генпрокурор Ірина Венедіктова 11 травня 2021 року підписала повідомлення про підозру депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.

Слідство вважає, що Медведчук домовлявся з державою-агресором для перереєстрації родовища "Глибока" в Чорному морі за 75 км від Феодосії і видобутку корисних копалин, які є національним ресурсом України.

Окрім цього, Медведчука підозрюють у держзраді (передання агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).

Печерський районний суд Києва 13 травня 2021 року обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та зобов’язав його носити засіб контролю — електронний браслет.

Козака суд оголосив у розшук.

20 серпня 2021 року Венедіктова заявила про завершення слідства у справі про державну зраду Медведчука і Козака.

27 лютого 2022 року стало відомо, що Медведчук втік.

12 квітня внаслідок спецоперації, проведеної Службою безпеки України, його затримали. Личаківський районний суд Львова обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Також Личаківський райсуд заарештував 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

2 червня слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування у справі Медведчука про держзраду (ст. 111) та порушення законів і звичаїв війни (ст. 438 ККУ). Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такої.