Уряд росії має намір знищити власний аграрний сектор

Мінсільгосп росії не виключає, що як контрсанкції рф може заборонити ввезення насіння з ЄС та США. Тим самим уряд попередив регіональну владу, яка опікується АПК, про необхідність збільшувати закупівлі посадкового матеріалу саме російського виробництва. Експерти прогнозують, що заборона на імпорт стане ударом не для західних виробників, а для російських аграріїв.

Про це пише Коммерсант.

Мінсільгосп закликав регіональні органи АПК готуватися до можливої ​​заборони імпорту насіння із недружніх країн. Про це заявила заступник голови міністерства Оксана Лут на нараді 2 серпня, повідомили джерела, які брали участь у зустрічі. За їхніми словами, жодних деталей не було оприлюднено.

Зараз російський агробізнес має високу залежність від імпортного посадкового матеріалу. До 97% насіння цукрових буряків завозиться з-за кордону, соняшнику — до 77%, кукурудзи — до 50%. Під заборону може потрапити і насіння картоплі — імпортозалежність за ним становить до 30%, каже джерело. Замінити всі ці види насіння миттєво російською продукцією практично неможливо.

Раніше Мінсільгосп бачив лише ризик відходу з російського ринку іноземних компаній. Через окупацію рф частини України про вихід з рф вже заявила американська Corteva Agriscience (бренд Pioneer). Крім того, Bayer планує приймати рішення щодо постачання насіння для майбутньої посівної кампанії з урахуванням розвитку ситуації в Україні.

Як повідомляють джерела, на нараді Оксана Лут заявила, що насіння — «базова позиція» в АПК при можливому введенні рф санкцій у відповідь, оскільки іноземні компанії «сидять на нашому ринку». Россільгоспнагляд вже почав превентивно забороняти постачання, додала заступник міністра. З 6 липня обмежене ввезення насіння французьких компаній Lidea France та Limagrain Europe. У Россільгоспнагляді заявили, що начебто були виявлені хвороби насіння, а французька сторона не забезпечила фітосанітарну безпеку продукції.

Директор «Совекону» Андрій Сизов вважає, що через високу залежність агробізнесу від імпортного насіння влада в поточних умовах, навпаки, має полегшити доступ світових технологій до АПК на внутрішній ринок. Він вказує, що у глобальних компаній, таких як BASF і Bayer, на російський ринок припадає лише кілька відсотків виручки. «Сторона, проти якої вводять санкції, має відчувати більші труднощі, ніж та, яка їх запроваджує. Це базовий принцип політики обмежень», — додає Сизов.

А директор російського Інституту розвитку підприємництва та економіки Наталія Назарова вважає, що ініціатива мінсільгоспу рф  загрожує продовольчій безпеці країни.