Уряд має намір стягувати з українців ще й «десятину»

Національний банк України виступив на підтримку запровадження в Україні податку у розмірі 10% на купівлю валюти для здійснення імпортних операцій.

Про це йдеться у відповіді НБУ на запит "Економічної правди".

"З точки зору Національного банку, як органу відповідального за стабільність гривні, додаткові податки на імпорт в поточних умовах мають розглядатися як заходи посилення конкурентоспроможності вітчизняних виробників, зниження відпливу валюти з країни, врівноваження платіжного балансу та скорочення дефіциту бюджету", — зазначили там.

У регуляторі додали, що розробка податку перебуває у компетенції Міністерства фінансів, однак спеціалісти НБУ також долучаються до цього процесу, враховуючи потенційно важливу роль банків у адмініструванні такого податку.

Про те, що Кабінет міністрів розробляє законопроект про запровадження додаткового збору на купівлю іноземної валюти імпортерами, раніше повідомив заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

"Тут варто зазначити, що обрана концепція не передбачає додаткових імпортних мит (що складно у адмініструванні), а передбачає запровадження 10% збору на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів та послуг", — зазначив нардеп.

Наразі імпортери здійснюють купівлю валюти за офіційним курсом Нацбанку, який зафіксовано на новому рівні 36,57 грн за долар. У разі, якщо відповідний законопроект знайде підтримку у парламенті, то фактично курс купівлі валюти імпортерами може зрости до 40,23 грн за долар, адже 3,66 грн вони будуть зобов’язані заплатити до бюджету.

Мета законопроекту не лише у тому, аби збільшити надходження до держказни, але й знизити попит на імпортні товари та послуги серед українців та, відповідно, тиск на міжнародні резерви та стабільність гривні, зазначає Железняк.

"Очікується, що КМУ внесе законопроект в найближчі тижні. Подивилися, що з цього вийде", — додав він.

Напередодні про намір уряду запровадити додаткове мито на імпорт повідомляв міністр фінансів Сергій Марченко.

"Ми зараз обговорюємо це питання. Така ініціатива може не носити назву додаткового митного збору, це може бути окремий військовий збір. Або додатковий збір на валютообмінні операції на купівлю імпортних товарів. Ще немає остаточної концепції, тому, коли і в якому вигляді буде введено збір — говорити зарано", — заявляв міністр.

Нагадаємо: наразі іноземні партнери пообіцяли Україні майже 34 млрд дол фінансової підтримки у формі грантів, кредитів та кредитних гарантій, найбільшу підтримку надають США та ЄС.

З обіцяної суми 12,7 млрд доларів з цієї суми вже надійшло до державного бюджету України. Тільки третина обіцяного фінансування є грантовою, тобто такою, яку нам не доведеться повертати у майбутньому.

При цьому іноземної допомоги наразі не достатньо: вона покриває лише дещо більше половини (52%) потреб державного бюджету з 24 лютого. Низькі надходження фінансування у квітні, травні та першій половині червня змусили НБУ профінансувати дефіцит бюджету на 170 млрд гривень.

НАШ КОММЕНТАР: 

Насправді мова йде про намір уряду "зняти десятину" з витрат кожного українця. Бо введення такого "збору" у кінцевому результаті ляже на плечі рядових споживачів — покупців будь-яких товарів, переважна більшість з яких імпортується в Україну або виробляється в Україні з зарубіжних компонентів. Навіть пальне для автомобілів і сільгосптехніки в Україні — зарубіжні.

Цей квазі-податок також підвищить собівартість української продукції, яка через це значною мірою втратить конкурентоспроможність.

Фактично Уряд має намір приховано стягувати з українців ще й "десятину"- на додачу до інших податків та різноманітних стягнень.