Фінляндія забороняє в’їзд російських туристів

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що його країна не хоче бути транзитною зоною навіть для шенгенських віз, які видаються іншими країнами. Він повідомив, що Гельсінкі вирішив заборонити в’їзд російським туристам, і МЗС спільно з іншими відомствами розпочинає роботу з реалізації цього рішення.

"Сьогодні ми вирішили почати готувати національне рішення про те, як ми можемо обмежити або повністю запобігти цьому туристичному потоку, і це національне рішення може включати нове законодавство, яке буде створене дуже швидко", — сказав Хаавісто на прес-конференції на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку (цитата з Iltalehti).

Він зазначив, що Фінляндія вже виклала позицію, згідно з якою звичайна людина, яка подорожує з метою туризму, не становить загрози безпеці країні. Але тут, за словами міністра, є моральний чи етичний принцип.

«Немає жодних моральних чи етичних підстав для того, щоб поки росія веде війну проти України, відпустка росіян чи поїздки до Фінляндії чи інші частини Європи тривали у звичайному режимі»,— заявив Пекка Хаавісто.

Він нагадав, що в країні вже діє механізм індивідуального в’їзду, коли Фінляндія більше не видає візи росіянам. Навіть особам, які вже отримали візу, може бути відмовлено у в’їзді до країни.

На початку вересня країни ЄС домовилися зупинити дію угоди про спрощену видачу віз із росією. Тепер процес отримання шенгену став довшим, виросло мито. Країнам, що межують із рф, дозволили на національному рівні вводити обмеження на в’їзд громадян рф. Цим правом вже користувалися Польща та країни Балтії.