У магазинах росії закінчуються віскі та коньяк

Російські торговельні мережі розпродують залишки імпортного алкоголю.

Про це повідомляє російське видання Коммерсант.

Великі рітейлери, чий асортимент імпортного алкоголю вже скоротився на 40–95% рік до року, чекають на вимивання з полиць до половини залишків у найближчі три місяці та зростання цін. Виходом із ситуації учасники ринку вважають паралельний імпорт спиртного, проти чого виступають дистриб’ютори та виробники. На тлі загрози дефіциту мережі хочуть самі зайнятися ввезенням відомих брендів, вважають експерти.

Асортимент імпортного алкоголю у федеральних мережах за червень-серпень скоротився на 40-95% рік до року в залежності від категорії, а в найближчі три місяці може зменшитися ще на 40-50%. Такі дані Ъ надали в Асоціації компаній роздрібної торгівлі (АКОРТ; включає X5 Group, Магнит, Лента, Auchan, Азбука вкуса та ін). У компаніях окремих коментарів не надали.

За даними АКОРТ, імпорт алкогольних напоїв у великих мереж росії за цей період знизився на 60–100%. Зокрема, повністю припинилося постачання ігристих вин регіону Шампань, на 70% впав імпорт віскі, на 60% — французького коньяку та імпортного пива. На цьому фоні закупівельні ціни на імпортне спиртне з лютого зросли на 27–40%, а щодо позицій — на 70%, кажуть в АКОРТ.

Імпорт алкоголю до росії знижується з початком воєнних дій в Україні та нової хвилі санкцій. За підсумками першого півріччя ввезення всіх міцних напоїв скоротилося майже на 35%, до 32,65 млн. л, а віскі — майже на 50%, до 11,8 млн. л. США в рамках санкцій повністю заборонили відвантаження спиртного в рф, а ЄС — на алкоголь дорожчий за €300 за одиницю. Ряд компаній самі зупинили постачання чи пішли з ринку. Про скорочення діяльності в країні наприкінці червня оголосили у Diageo (Bell’s, Johnnie Walker, Captain Morgan, Baileys). А Beam Suntory (Jim Beam) та Edrington (Macallan) повідомили про продаж російського дистриб’ютора Maxxium Russia місцевому керівництву.

На фото: росія часів СССР, черга за горілкой. росія стрімко повертається до притаманного їй бидлячого стану. "Пєй да дна!"