«9 травня цього року росіяни в Донецьку не зустрічатимуть»: командир підрозділу ЗСУ – про контрнаступ на Донбасі (ВІДЕО)

Командир підрозділу ЗСУ розповів, коли розпочнеться контрнаступ на Донбасі.

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що найманці контролюють 70% території Бахмуту. У своєму телеграм-каналі він опублікував листа до російського міністра оборони Сергія Шойга, де розповів про успіхи у захопленні Бахмута. Однак у цьому ж документі Пригожин попереджає Шойгу про наближення контрнаступу української армії і про те, що сили ЧВК можуть виявитися відрізаними від регулярних російських військ.

Представник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий підтвердив, що російська армія вже програла тактичну битву за Бахмут і відступ російських сил від міста неминучий.

Українські військові, які обороняють місто, кажуть, що за останню добу російським силам вдалося просунутися ближче до центру міста, а на півдні та на півночі Бахмуту ЗСУ позиції відбили. Вуличні бої у місті продовжуються.

Про ситуацію в Бахмуті виданню "Настоящее время" розповів командир підрозділу ЗСУ Денис Ярославський.

— Сергій Черевий каже, що російські війська не зможуть завершити окупацію Бахмута. Чи можете ви оцінити, чи це виглядає так, коли знаходишся безпосередньо на полі бою?

– Спочатку легендарна 93-та, зараз приєдналася 92-а, наші прикордонники – усі перебувають у місті Бахмут, усі налаштовані максимально позитивно, максимально на успіх. Найголовніше – це настрій бійців.

Так, ситуація залишається дуже важкою у зв’язку з тим, що, як видно на тому ж DeepStateMAP, оперативне оточення, яке намагається взяти ворог, плюс-мінус становить у деяких місцях чотири кілометри, що дозволяє прострілювати за допомогою мінометів, ствольної артилерії за підтримки БПЛА якщо є нормальна погода. Тобто, вони можуть прострілювати трасу. Це всі розуміють, це розуміють бійці. Але логістика продовжується. На сьогоднішній день я б оцінив ситуацію як таку, що пройдено критичну точку, за якої ми могли опинитися в безвихідній ситуації у зв’язку з можливим завершенням оперативного оточення.

На сьогоднішній день ситуація йде на покращення. На півдні міста нам вдалося відсунути ворога на певній ділянці – це так званий район літачка, який зруйнований і вже став легендарним. І у зв’язку з тим, що наближається нарешті день, коли повертаються навчені та підготовлені сили з технікою для масованого контрнаступу. Усі ті, хто перебуває на сьогодні в Бахмуті, це розуміють. Я впевнений, що найближчим часом це оперативне оточення, яке створює ворог, буде розширене і лінія фронту буде вирівняна, включаючи Бахмут.

На жаль, Бахмут сьогодні перетворено на руїни – це зрозуміло. Але найголовніше – вирівняти лінію фронту та піти далі.

– З ваших слів можна зробити висновок про те, що ЗСУ пішли у контрнаступ у Бахмуті. Це так?

— У тактичне місця. Про глобальний контрнаступ поки що рано говорити. Всі сили, які сьогодні стримують ворога в Бахмуті, дають можливість сконцентрувати ударний кулак для масштабного контрнаступу. А тактичні периметри – вулиці, квартали, приватний сектор – вдається частково відбити. Ви чудово розумієте, що в такому складному становищі з такою складною підв’язкою БК робити те, що сьогодні роблять, зокрема, згадані мною бригади, – це зробити неможливо. Проте ми це робимо. Ви бачили бійців, які перебувають безпосередньо біля лінії фронту. Усі вони мотивовані, заряджені. Так, вони втрачають друзів, так вони розуміють, що самі можуть залишитися в місті-герої Бахмут. Але це нікого не зупиняє, всі готові до перемоги.

– Як ви можете прокоментувати заяву Пригожина про те, що ПВК контролює 70% території Бахмуту зараз?

— По-перше, я більш ніж впевнений, що командуванням оборони РФ, з яким відкрито конфліктує терористична організація "Вагнер", ухвалено рішення поховати всю їхню організацію в Бахмуті. Це моє чітке переконання, засноване на аналітиці та розвідданих, які я маю.

Після втрати Бахмута, весь програш за цей напрямок буде списаний саме на терористичну організацію "Вагнер". У них там серйозні непорозуміння з Міноборони. Ви чудово знаєте, як вони відкрито, у тому числі з дозволу Пригожина, та й сам Пригожин висловлювалися про командування військ РФ. Такі речі не прощаються та не забуваються. Тому я вважаю, що організація "Вагнер" зараз втрачає тут Бахмут, після цього вона по ланцюжку, як картковий будиночок, починає валитися і втрачати всі свої позиції скрізь. Це вже прописаний сценарій. Я впевнений, що його буде реалізовано саме в Бахмуті.

– При цьому російські війська розпочали протягом останнього тижня атаки на Авдіївку. Виходить, що у Бахмуті російська армія втрачає позиції, а в Авдіївці просувається?

– Ні, давайте не забувати, що від Авдіївки до центру Донецька дев’ять кілометрів – це марш-кидок за нормальної підтримки. Більше вам скажу: я впевнений, що 9 травня цього року росіяни в Донецьку не зустрічатимуть. Я більш ніж впевнений, що у нас вистачить сил для контрнаступу увійти до Донецька.

— Тобто ви теж готові зараз передбачити майбутній контрнаступ, у тому числі на цій ділянці фронту?

– У тому числі на цій ділянці фронту. Усі вмотивовані, всі готові. Ми це зробимо.

– Виходить, коли Пригожин пише листа Шойгу про те, що ЗСУ готуються відрізати російських найманців від регулярних військ, він говорить про ту саму інформацію, про яку ви?

– Безперечно. І Пригожин чудово розуміє, що у зв’язку з тим, що у них сьогодні склалася складна ситуація із сухопутними військами – немає підтримки у БК, немає підтримки в артпідготовці, – Пригожин розуміє, що він просто спалює своїх найманців для того, щоб узяти зайвий сантиметр землі під тим самим Бахмутом. Він це робить як попереджувальний лист. Тому що коли їм доведеться відступати, Пригожин виступатиме не лише з висловлюваннями: "Я балотуватимуся на президента України", – як він нещодавно заявляв. Це марення, ці крики про допомогу для привернення до себе певної уваги, хайпа. Він розповідатиме: "Я вас попереджав, я говорив. Ви нас не підтримали, у зв’язку з чим ми втратили Бахмут". Тому цей лист – робота на випередження. Він чудово розуміє наслідки.

– Якщо порівнювати зараз ПВК "Вагнер" та російські регулярні війська, вони відрізняються? Їхнє постачання відрізняється на лінії фронту?

– Ви маєте розуміти, що "Вагнер" – це окрема організація, полк, бригада, яка самостійно може виконувати лише локальні бойові завдання. У повномасштабній війні будь-яка бригада, будь-який полк працює у синергії з іншим родом військ, починаючи від авіапідтримки, закінчуючи артилерією, логістикою та іншим. Вагнеровці працюють виключно за підтримки сухопутних військ. Вони як сателіт основного материнського тіла. Хоч би як вони пилялися і розповідали про свої амбіції, що вони щось беруть самостійно, – самостійно вони ніколи нічого не візьмуть.

Безумовно, вони мають і професійні військові, які раніше служили в регулярних військах, потім перейшли в найманці. Але у зв’язку з сьогоднішньою повномасштабною війною більшість – це ненавчені зеки, яких вони набирають. Вони намагаються когось заманювати на окупованих територіях, але вони слабко це виходить. Але все одно це окрема бригада, яка не здатна на самостійне ведення війни. Ви маєте це запам’ятати. Як би він там не пижався і що він там не розповідав.

І на сьогоднішній день йому цю логістику відрізають у зв’язку з багатьма чинниками, насамперед політичними амбіціями самого Пригожина.

— Але при цьому регулярні війська, наскільки я розумію, продовжують наступ?

– Регулярні війська, безперечно, продовжують наступ. Міф про те, що у них закінчуються боєприпаси, не відповідає дійсності, тому що і Бахмут, і Авдіївка насипають 24/7. У вас були військовослужбовці, які розповідали про безперервний вогонь. Тому справді вони б’ються, й досі є. Я не маю інформації щодо інтенсивності на інших лініях фронту, але Бахмут, повірте, руйнують, там уже не залишилося десяти квадратних метрів з незруйнованими будинками.

Але ще раз кажу, якщо ми поділяємо зараз армію та вагнерівців, то там у них проблеми з підтримкою. Ми навіть бачили на лінії фронту, коли вагнерівці самостійно працюють за своєю тактикою, раніше згаданою мною, тобто десятками запускають людей для нашого розриву, як у тир до нас. Після цього працює артилерія. Але ця артилерія не така інтенсивна. У регулярників там усе гаразд.

Угорі: солдат Української добровольчої армії готує боєприпаси перед обстрілом російських позицій. Фото: Sergey Shestak / AFP / Scanpix / LETA