Чверть депутатів регулярно прогулюють засідання ВРУ, найбільше сволоти — в ОПЗЖ і «За майбутнє» (Коломойського)

За перші чотири місяці 2022 року чверті народних депутатів, а точніше 101 парламентарію, припинили відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням ними депутатських повноважень.

Про це йдеться в матеріалі парламентського аналітика «Руху ЧЕСНО» Олександра Саліженка для ZN.UA «Санкції проти прогульників: хто з нардепів втратив «депутатські» під час війни».

Прогульники, які не отримали коштів, є у всіх фракціях та депутатських групах, а також серед позафракційних, але найбільше їх у президентській партії «Слуга народу» — 30 (хоча в цілому прогулюють лише 12% партійців), та серед представників колишньої ОПЗЖ — 29. При цьому в останній партії прогулюють засідання 66% депутатів.

Також засідання парламенту прогулює майже половина складу депутатської групи «За майбутнє» — 10 депутатів, 44%  позафракційних народних обранців (11 осіб) та третина «Батьківщини» — 8 депутатів.

Водночас серед прогульників засідань комітетів відзначились такі видні депутати, як  голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія та його заступник Микола Тищенко, експрезидент та голова «Європейської солідарності» Петро Порошенко, лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, родина Льовочкіних із ПЗЖМ, очільники групи «Відновлення України» Вадим Столар та Ігор Абрамович та багато інших.

Нагадаємо, у жовтні 2019 року Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, згідно з якими народному депутатові, котрий упродовж календарного місяця однієї чергової сесії без поважних причин не бере особистої участі у понад 30% голосувань при прийнятті рішень на пленарних засіданнях або в понад 50% засідань комітету, до складу якого його обрали, за цей місяць не відшкодовують витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень.