Чавушоглу: Туреччина не допустить незаконної торгівлі українським зерном

Туреччина не допустить незаконної торгівлі українським зерном чи будь-якою іншою продукцією з боку будь-якої країни, зокрема Росії. Ми також самі не приймемо ці товари. Рішуча позиція Туреччини та її державних структур із цього питання незмінна.

Про це заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу на спільній прес-конференції з британською колегою Ліз Трасс у четвер в Анкарі, інформує турецька агенція Анадолу.

Туреччина вважає таким, що має бути реалізованим та підтримує план ООН з вивезення зерна з портів України. 

За його словами, Анкара докладає зусиль до якнайшвидшого врегулювання продовольчої проблеми.

Чавушоглу зазначив, що Туреччина продовжує активні переговори щодо цього питання як з росією, так і з Україною.

«Якщо у Стамбулі буде досягнуто домовленості, то буде створено Моніторинговий центр, а також «зону безпеки» безпосередньо поза водами України», — сказав турецький міністр.

За словами Чавушоглу, Туреччина прагне конструктивної ролі та докладає зусиль (для виходу із зернової кризи). Ця проблема має бути вирішена якнайшвидше, підкреслив він.

Відповідаючи на запитання журналістів про ймовірність експорту краденого з України зерна через порти Росії до різних країн, у тому числі до Туреччини, Чавушоглу зазначив: «Ми з усією серйозністю розглядаємо і вивчаємо кожен сигнал, що надходить. Інформуємо з цього питання й українську сторону. Насправді моніторинг дуже простий. Для цього достатньо завантажити програму вартістю в 5-6 доларів. Це дозволяє відстежувати судноплавство, отримувати інформацію про порти виходу суден та їхній вантаж. Для цього не слід бути держчиновником. Доступ до інформації може отримати кожен. Потрібно просто завантажити на телефон або комп’ютер відповідні програми для відстеження авіасполучення або судноплавства», — сказав Чавушоглу.

Він наголосив, що Анкара ставиться до кожного звернення серйозно. «Туреччина вивчає інформацію про країну-виробника, порт відбуття. Туреччина не допустить незаконної торгівлі українським зерном чи будь-якою іншою продукцією з боку будь-якої країни, зокрема росії. Ми також самі не приймемо ці товари. Рішуча позиція Туреччини та її державних структур із цього питання незмінна», — сказав міністр.

Ліз Трасс у свою чергу зазначила, що якщо зерно не вивезти із портів України, то настане серйозний голод.

«Зернова криза має бути вирішена не пізніше наступного місяця. Інакше матимуть місце вельми згубні наслідки», — попередила міністр.

Трас наголосила на значущості забезпечення безпечного коридору для суден з українським зерном.