росія хоче знекровити Україну до прибуття танків із Заходу — The Spectator

Якщо Україна розпочне наступальні операції на початку року, вона може вичерпати свої резерви та втратити критичну кількість бронетехніки, що залишить її вразливою для Росії до кінця цього року.

Рішення міжнародних партнерів Києва відправити в Україну основні бойові танки НАТО є переломним моментом у російсько-українській війні. Хоча танкам нині приділяють чимало уваги, та вони були частиною значно ширшого спектру зобов’язань щодо сприяння якнайшвидше повернути окуповані території. Попри все, знадобляться місяці важкої боротьби, перш ніж Україна зможе досягти значних успіхів, йдеться в статті The Spectator.

Наступні кілька місяців боротьби будуть важкими

Російська оборонна промисловість також нарощує виробництво, тому, якщо Україна не втримає ініціативу, звільнити територію буде дедалі важче.

Кілька західних союзників України пообіцяли надати велику кількість бойових машин піхоти, танків, артилерійських систем, платформ бойової підтримки та розширити виробництво боєприпасів. Був також створений спеціальний курс навчання у Великій Британії, військові, які пройшли його, потім формувалися як підрозділи та проходили навчання в Європі, щоб навчитися виставляти загальновійськові батальйони.

Короткострокова проблема, з якою зіткнулася Україна, полягала в тому, що якщо Київ розпочне наступальні операції на початку року, він може вичерпати свої резерви та втратити критичну кількість бронетехніки, що зробить країну вразливою для Росії до кінця цього року. Обіцянки партнерів тепер означають, що Україна може впевнено створювати та використовувати нові бойові одиниці протягом року, а отже, Київ має більше свободи використовувати те, що вже має.

Незважаючи на середньострокові можливості, які пропонує обіцяне обладнання, розроблені НАТО танки не вдасться швидко привести в дію. Танки, розроблені НАТО, суттєво відрізняються від радянських танків, які зараз експлуатуються в Україні. Вони мають інший робочий процес, вимоги до технічного обслуговування та приблизно на 20 тонн важчі. Танки також не матимуть ніякого значення, якщо їх поставити в невеликій кількості. Щоб розмістити їх у складі роти за підтримки бойових машин піхоти та артилерії, необхідно мати значну кількість людей, навчених взаємодіяти з відповідними системами, обслуговувати та підтримувати їх, а також керувати ними групами. Це все займе час.

Завдяки обструкціонізму та некомпетентності німецького уряду Україна отримала найгірший із можливих позитивних результатів. Замість того, щоб отримувати велику кількість танків одного типу, вони отримують три різні танки, розроблені НАТО, усі в обмеженій кількості та кожен з окремими складними вимогами до обслуговування. Це затримає доставку цих танків на передову. І це після того, як партнери України змарнували три місяці, вирішуючи, надсилати танки чи ні. У Києві навряд чи забудуть, що безглузде лукавство канцлера Олафа Шольца коштувало і продовжить коштувати життя українцям.

Широко поширена одержимість порівнянням технічних характеристик танків НАТО та російських танків загалом не має значення. Танки НАТО краще захищені, мають кращу оптику та кращий процес пошуку та ураження цілей. Броня  танків НАТО перевершує. Але це повномасштабна наземна війна, у якій кількість виставлених танків і те, наскільки добре вони ведуть бойові дії, мають набагато більше значення, ніж якість окремих одиниць техніки. Швидше за все, навчальні процеси, що відбуваються, дадуть українським військам вирішальну перевагу для захоплення та утримання позицій.

Враховуючи час, який знадобиться, щоб нещодавно передане обладнання дало ефект, слід розуміти, що наступні кілька місяців боротьби будуть важкими. Росіяни скупчують повітряно-десантні війська в Луганську та бронетехнічні підрозділи на півдні, а «Вагнер» продовжує штурм Бахмута. Генерал Герасимов, який зараз безпосередньо керує операціями в Україні, наполягає на наступальних операціях, щоб спробувати залучити резерви України до оборонних боїв і, отже, позбавити їх можливості готуватися до наступальних операцій. Росіяни сподіваються, що якщо вони зараз знекровлять кращі підрозділи України, вони втримають територію, яку вони захопили. Принаймні протягом наступних кількох місяців Україна повинна уникати цих загроз за допомогою обладнання, яке вона вже має.

Більш широке питання для партнерів України що після пожертвування великої кількості фронтової бойової техніки їм доведеться переозброюватися. Британська заява про відправку до 30 самохідних гаубиць AS90, наприклад, значно обмежить час навчання Королівської артилерії, якщо не буде закуплено гармати на заміну. Політичне рішення дати Україні те, що їй потрібно для перемоги, є важливим, але за ним має супроводжуватися готовність фінансувати наслідки цієї політики.

Фото: Окрема мотопіхотна Маріупольська бригада/facebook