Матеуш Моравєцький: Польша відіграватиме важливу роль при відбудові України

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький висловив сподівання, що Сілезія відіграє важливу роль у роботі з відбудови України, а польські фірми допомагатимуть відбудовувати українську промисловість.

Його слова наводить Польське радіо.

Глава польського уряду взяв участь у 5-ій конференції «Сілезький лад», яка відбувається у Катовицях. Тематика конференції зосереджена навколо агресії росії на Україну, також на ній порушено тематику відбудови України і роль, яку у цьому може відіграти Сілезьке воєводство у контексті роботи Польщі та ЄС. Матеуш Моравєцький підкреслив, що на цю ситуацію слід дивитися також через призму плюсів для польської економіки і для польського суспільства.

«Коли я дивлюся на кількість осіб, що легально працює у польській системі [ринку праці – ред.], заповнюючи ті робочі місця, за які поляки дуже часто не хочуть братися, то з впевненістю можу підкреслити, що ця допомога є двостороння. Як на людському рівні ми сьогодні допомагаємо біженцям, допомагаємо Україні, надаючи гуманітарну допомогу та інше, так і в Україні вони боряться також за нашу безпеку, свободу. А ті, хто приїхав сюди, працюють на польську економіку».

Учасники дискусії конференції «Сілезький лад» також порушать питання побудови євросоюзної кліматичної політики, найбільшим тягарем якої була і залишається залежність від російського газу. Говоритимуть також про роль, яку може відіграти польський гірничодобувний та енергетичний сектор у процесі створення іммунітету Європейського Союзу до міжнародних потрясінь.

На фото: прем’єр Польщі Матеуш Моравєцький PAP/Zbigniew Meissner