На мовлення приватними каналами олігархів російською законтрактувано 223 млн грн. коштів Держбюджету

2023-го року державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» підписало контракти з каналами олігархів на суму 223 млн грн.

Про це повідомляє Главком, проаналізувавши дані контрактів на ProZorro.

Приватні медіагрупи: «1+1» (пов’язана із братами Суркісами та Ігорем Коломойським), Starlight Media (Віктор Пінчук), «Інтер Медіа Груп» (Дмитро Фірташ) та «Україна» (Рінат Ахметов), які беруть участь у створенні контенту для марафону FreeДом, на другому році повномасштабної війни почали отримувати за ці послуги більше грошей.

До обов’язків каналів, як і торік, входитиме: виробництво інформаційної продукції, у тому числі блоку новин і аналітичних сюжетів,  орієнтованих на російськомовного глядача у Європі, росії та світі; ведення прямих ефірів російською мовою та, за необхідності, трансляція брифінгів і пресконференцій з перекладом на російську.

Журналісти видання з’ясували, що  на другому році повномасштабної війни ціни на виготовлення інформпродукції зросли у середньому на 10 тис. грн. Так,  «1+1 Продакшн» вже бере з держави – 69,71 тис. грн за годину без ПДВ, канал «Інтер» – 69,28 тис. грн за годину без ПДВ, ТОВ «СЛМ Новини» – 68,12 тис. грн за годину без ПДВ. 

За неповний 2022 рік канали олігархів заробили майже 150 млн грн на інформаційному наповненні марафону FreeДом. На першому місці за заробітнками – канал «1+1» із 58,96 млн грн.

На другому  – ТОВ «СЛМ Новини» з орбіти зятя президента Кучми, олігарха Віктора Пінчука. Загальний заробіток становив 55,67 млн грн.

Замикає трійку телеканал «Інтер» із 32,99 млн грн. Бенефіціаром каналу досі записано олігарха Дмитра Фірташа, який переховується у Відні. Майже 10 років США добивається його екстрадиції (олігарху висунуто звинувачення щодо передачі хабаря на суму $18,5 млн за ліцензію на розробку титанових родовищ в Індії поза конкурсом).