75 мільйонів хабара для Гройсмана. Чому екс-прем’єр на волі?

Гучні обіцянки гучних посадок здебільшого так і лишаються порожніми вигуками. Продивляючись кримінальні хроніки, вражає, з якою завзятістю та енергійністю розкриваються «найзаплутаніші» справи з викрадення елітного алкоголю з супермаркету або поцупленої шоколадки. І як швиденько, за всіма законами воєнного часу, суди виносять жорсткі вироки, відправляючи крадіїв за грати на строки ледь не до 15 років!

А ось із «менш» значними злочинами нашій системі ніяк не вдається впоратися.

Одна з таких – про хабар екс-прем’єр-міністру Володимиру Гройсману від Максима Микитася.

У 2020 році Гройсман опинився в епіцентрі одного із найгучніших корупційних скандалів.

Тоді було оприлюднено ухвалу Вищого антикорупційного суду, де зазначалося, що за версією слідства, яке веде Національне антикорупційне бюро (НАБУ), Володимир Гройсман отримував хабар за призначення потрібної Микитасю людини президентом державної корпорації «Укрбуд».

В обмін на це через посередників Гройсман набув майнові права на приміщення в одному з елітних житлових комплексів вартістю понад 75 мільйонів гривень. Тоді як їх справжня вартість, за оцінкою слідства, складає 156 мільйонів.

Заощадив Володимир Борисович удвічі! Ніхто не тягав валіз із грошима. Просто структури Гройсмана отримали у власність 2 тисячі квадратних метрів елітної нерухомості за ціною, вдвічі меншою, ніж на ринку.

13 грудня 2017 року Володимир Гройсман підписав розпорядження про призначення Лятамборга (потрібної Микитасю людини). А 18 грудня, за версією детективів, тодішній прем’єр отримав хабар у вигляді майнових прав на офіси, машиномісця та мотомісця у ЖК «Аристократ», які оформив на подільника — Юрія Гижка.

На підставі ухвали Вищого антикорупційного суду НАБУ провело обшуки у структурах Гройсмана.

Зазначимо, що це не єдина корупційна історія, в якій фігурує прізвище колишнього прем’єра. На початку липня 2019 року прес-служба СБУ повідомила, що її співробітники задокументували розкрадання та привласнення коштів державного бюджету, що відбувалося за сприяння друга Гройсмана і віце-прем’єра в його уряді Володимира Кістіона.

Робота близького соратника Гройсмана — Мирослава Продана — головою Державної фіскальної служби закінчилася кримінальною справою про незаконне збагачення на 86 млн. грн

Крім того, нардепи ініціювали розслідування питань щодо незаконних дій Уряду Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. про використання коштів державного бюджету для закупівлі медичних препаратів через так звані міжнародні організації, шляхом виведення і утримання грошових коштів (на термін більше року) на їхніх рахунках, що призвело до порушення вимог чинного бюджетного законодавства України та мало вигляд безвідсоткового кредитування, відмивання і легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

І ось такий серійний злочинець-рецидивіст досі перебуває на волі, а жодна з наведених справ не доведена до логічного кінця. При тому, що кожен факт – це не тільки злочин проти народу України, але злочини проти держави!

Натомість, Гройсман, відсидівшись початок рашистської навали в закордонному бункері, як ні в чому не бувало, повернувся в Україну, і сходу прилаштувався на хлібне місце керівника міжнародного гуманітарного штабу. Отримавши доступ та контроль над гуманітарною допомогою, почав видавати це за свою особисту заслугу.

А армія ботів радісно понесла новини про «великодушність і турботу» Гройсмана про народ в маси.

Андрій Войтко