Платіжки за газ: де і які нові правила діють для українців

В Україні жителям трьох областей здійснювати комунальні платежі за газ потрібно по-новому, однак новацію хочуть поширити і на інші регіони.

Нові платіжки

Комунальні платіжки за газ тепер приходять в оновленому форматі — єдиному конверті, а не окремо, як було раніше.

Йдеться про споживання палива як товар від постачальника та його доставку/розподіл від оператора газорозподільної мережі.

Три регіони

Нові правила оплати платежів стосуються трьох регіонів: Кіровоградський, Дніпропетровський та Харківський. Це пов’язано це з тим, що Нафтогаз тепер практично контролює п’ять облгазів, які обслуговують людей в даних регіонах. Зараз «дочка» Нафтогазу, Чорноморнафтогаз, управляє Харківміськгазом, Харківгазом, Криворіжгазом, Дніпрогазом, які виконують функції операторів ГРМ для жителів Харкова та області, а також Дніпра та області. Ще одна «дочка», «Газорозподільні мережі України», виконує функції доставки газу у Кіровоградську область, де цим займався Кіровоградгаз через Кропивницьку філію.

Подання показників лічильників

За нормами, прийом показників лічильник відбувається з 1 по 5 число щомісяця. Однак тепер споживачі можуть подавати інформацію через послуги my.gas.ua. До цього це було можливо через сервіс 104.ua. Як і раніше, оплату за послуги приймають у банківських касах, відділеннях Укрпошти, онлайн у Приват24 та Ощад24/7, терміналах EasyPay.

Зміна реквізитів

Під час переходу облгазу до філії чи під управління Нафтогазу змінюються реквізити оплати за розподіл природного газу. Однак через зміну оператора газорозподілу змінюється лише розрахунковий рахунок. Коректні реквізити можна знайти на порталах та соціальних мережах підприємств. При цьому особові рахунки клієнтів — незмінні.

Розширення на інші регіони

Зараз мова йде лише про споживачів п’яти облгазів, проте нові правила можуть поширитися на інші регіони. Так, акціонером Нафтогазу є уряд, а він раніше ухвалив кілька рішень, що стосується впровадження «державництва» щодо багатьох облгазів.